Thursday 16 August 2012

Crispy Almond Cookies (Biskut Almond London)



Bahan-Bahan ( lebih kurang 50 biji )

  •     1 3/4 cawan tepung all purpose @ tepung gandum biasa
  •     1 sudu cream of tartar
  •     1/8 sudu teh garam @ secubit je
  •     1/2 cawan shortening
  •     3/4 cawan gula halus
  •     2 biji kuning telur
  •     1 sudu air suam
  •     1 1/2 sudu baking powder
  •     2 sudu susu (fresh @ apa2 jenis, janji susu)
  •     100 g @ 1 cwn badam cincang (ikut selera)
  •     klu ada serbuk badam pun blh tmbh, lagi sedap


Cara-cara:

    1. Pukul shortening dgn gula hingga gebu, masukkan kuning telur, pukul lagi.
      2.  Dlm mangkuk lain, campurkan baking powder, cream of tartar, susu, dan garam. Masukkan ke dlm (1). Pukul lagi.
        3.  Kemudian, masukkan tepung dan badam cincang sedikit-sedikit. Uli dgn tangan.
          4.  Rehatkan adunan dlm peti ais selama setengah jam (sekurang2nya) untuk memudahkan dibentuk.
            5.  Bentuk adunan mengikut bentuk yg disukai, @ boleh guna acuan tp jgn terlalu tebal sbb biskut ni akan kembang.
              6.  Bakar selama 10-12 minit dlm suhu 150 C, kemudian hias mengikut kerativiti anda. Selamat mencuba... 


              SUMBER

              Tags: ,

              0 Responses to “Crispy Almond Cookies (Biskut Almond London)”

              Post a Comment

              ShareThis

              DailyBerita.blogpot.com. Powered by Blogger.

              Subscribe

              Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

              Designed by SpicyTricks